MentalUp İle Öğrenmeye Ne Dersin?

Çocuklar hızlı öğrenirler. Bu yüzden onlara kolayca iyi ya da kötü örnek olunabilir. MentalUP, çocukların düşünme ve öğrenme becerilerini geliştirdiği için 5 yaşındaki yeğenim Zeyneb ile birlikte MentalUp kullanmaya başladık. MentalUp nedir, nasıl öğrenilir işte bunun cevabını hep birlikte öğrenelim.

MentalUp;

MentalUp bir uygulma. Eğitici bir uygulama.

Akademisyenler, çocuk gelişim uzmanları ve uzman oyun tasarımcıları tarafından İstanbul’da geliştirilmiş; tamamen yerli bir uygulamadır.

Sisteme dahil olurken en başta seçilen dikkat ve konsantrasyon, hafıza, problem çözme, görsel zekâ ve sözel zekâ gibi beş ana kategori kullanıcılar için farklı hedefler saptıyor. Her oyundan önce hangi kategoride bir iyileşme sağlanabileceği, kişisel skorlar ve ayrıca o oyunda diğer kullanıcıların daha önce aldığı ortalama puan ya da iyi sonuç görülebiliyor. Bu sayede sadece oyuncu değil, ebeveynler de çocuklarının skorları ve zihinsel kazanımlarını takip edebiliyor.

Oyun serileri boyunca birbirine benzeyen topları bulmaktan balon patlatmaya, eksiklikleri ortaya çıkarmaktan kimi kültürel sembolleri akılda tutmaya dek birçok hedef var. MentalUP’ın iyi özelliklerinden birisi; bitmiş bir ürün gibi değil, sürekli güncellenen bir oyun serisi olarak tasarlanması. Dolayısıyla hedefler tükenmiyor. Egzersizler başlangıçta herkes için kolay seviyede ancak kullanıcının başarı grafiğine göre zorlaşıp kişiselleşiyor. Düzenli kullanımdan sonra program kişiye özel hale geliyor.

Öğrenme Sürecimiz:

Öğrenme sürecinde her hafta MentalUP’dan takip ettiğimiz oyunlar ve tetsler ile hafta da 3 gün en az 20şer dakika olmak kaydıyla testler çözüp oyunlar oynadık.

‘J. Locke, derslerin daha verimli olabilmesi için oyun içgüdülerinden faydalanılmasını istemektedir. Fenelon da okumanın, eğitimin oynayarak da yapılabileceğini vurgulamakta; sıkıcı, kupkuru teorik öğretimden kurtulmak için oyunlu ve eğlenceli bir eğitim tavsiye edilmektedir.’

İlk olarak ‘Maceralı Yol’ çalışması ile serüvenimize başladık. İlk izlenim olarak heyecan verici bir sonraki adım için merak uyandırıcydı.

Daha sonra ‘Kedigiller’ oyunu gibi uzaysal algı, görselleştirme, kıyaslama becerilerini destekleme amacı taşıyan bir çok oyunlardan etkinliklerden testlerden geçtik. Sadece uzaysal algı, görselleştirme, kıyaslama becerilerini destekleme değil görsel dikkat, görsel tarama ve düşünme ve öğrenme becerilerinin gelişimini destekleme gibi bir sürü seviyelerden etkinliklerden geçtik. Her egzersizler başlangıçta herkes için kolay seviyede ancak kullanıcının başarı grafiğine göre zorlaşıp kişiselleşiyor. Böylelikle yeni bilişsel beceriler kazandırmak ve bunları güçlendirmede etkili oluyor.

Artık 4. haftadan sonra hafıza güçlendirme egzersizlerini deneyimlemeye başlamıştık. ‘Oyun Diyarı’ çalışmasıyla görsel bellek, sürdürülebilir bellek hafıza çalışmalarıyla bir seviyeyi daha atlamış olduk. Her haftanın kazanımı farklı olup gelişimini destekleyen oyunlar çeşitleniyor. Böylelikle yeğenim hiç sıkılmadan tamamlayabiliyordu. Bu özellik MentalUp’ı diğer eğitici uygulamalardan farklı kılıyor.

”Eğitsel oyunlar yoluyla öğrenciler olumlu bağlılık, yüz yüze etkileşim, iletişim ve sosyal
becerilerinin gelişmesi, bireysel sorumluluk gibi değerleri kazanır. Ayrıca öğrencilerde
özgüvenin gelişmesi, farklı düşüncelerin ve ilgi alanlarının ortaya çıkmasıyla birlikte liderlik becerilerinin de gelişmesini sağlanır.”

Yazımın sonuna doğru yaklaşırken sözün özü dersek;

çocuklar oyun yöntemiyle beceri kazanırken, ebeveynler onların zihinsel gelişim performans raporları sayesinde bilgileniyorlar. Raporlama modülü mental gelişim ve yaşıtlarla olan performans karşılaştırmasını yansıtıyor. Bu sayede sadece başarısız özellikler değil öne çıkan ve üzerine gidilebilecek beceriler keşfediliyor.
Son olarak Mentalup’ın genel hedeflerini 4 cümleyle özetlemek isterim:

  • Sözel zekâ oyunlarıyla soyutlama yeteneğinin gelişmesi.
  • Bellek egzersizleriyle öğrenme kabiliyetinin gelişmesi.
  • Görsel oyunlarla hayal gücü ve problem çözme yeteneğinin gelişmesi.
  • Mantık egzersizleriyle plan yapmanın öğrenilmesi.