DİJİTAL ÖĞRENME KAYNAĞI OLARAK DUOLİNGO’YU TANIYALIM

Ben Gazi Üniversitesinde Formasyon Eğitimi almaktayım. Öğretmenlerimizden Öğretim Teknolojleri öğretmeni Oktay AKBAŞ’ın yönlendirmesi ile İngilizcemi geliştirmek için haftada toplam 1 saat (3 gün 20’şer dakika) Duolingoda İngilizce çalışması yaptım ve bu çalışmamdan elde ettiğim gözlemleri yansıtıcı öğrenme günlüğümde paylaştım. Elde ettiğim gözlemleri sizlerle de paylaşmak istiyorum. Öncelikle bu çalışma benim için heyecan verici bir maceraya dönüştü. Duolingoda İngilizce öğrenmek oyun gibi olduğu için ilgi çekici ve çok zevkli. Uygulamanın kullanımı da oldukça kolay. Şimdi size Duolingonun kısaca tanıtımını yapmadan önce Duolingoyla İngilizcemi ne kadar geliştirdiğime fikir olması açısından İngilizce yazımı paylaşmak istiyorum: Hi, My name is Kübra. I was born in 1986 in Kayseri. Kayseri is in the middle of Türkiye. I like ravioli of Kayseri. I have been living in Ankara for 10 years. I studied Child Development at İstanbul University. I am taking Teacher Formation Training at Gazi University. Our İnstructional Technology Teacher in Gazi University asked us to choose a Digital Learning Resource and learn. I chose Duolingo. I have been learning English on Duolingo for 15 weeks. Thank you for listening to me. Nice to meet you. Goodbye. Yukarıda adımı, doğum tarihimi, nereli olduğumu, memleketim Kayseri’nin Türkiye’nin ortasında bulunduğunu, Kayseri Mantısını sevdiğimi, 10 yıldır Ankara’da yaşadığımı, İstanbul Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi Bölümünü okuduğumu, Gazi Üniversitesi’nde Öğretmenlik Formasyon Eğitimimi almakta olduğumu,  Gazi Üniversitesindeki Öğretim Teknolojileri öğretmenimizin bizden bir Dijital Öğrenme Kaynağı seçmemizi ve öğrenmemizi istediğini, Benim Duolingo’yu seçtiğimi, 15 haftadır Duolingo’da İngilizce öğrenmekte olduğumu, beni dinledikleri için teşekkür ederek tanıştığıma memnun olduğumu söyleyip; hoşçakalın dedim. Haydi şimdi Duolingo’yu tanıyalım:)

Duolingo, çevrim içi dil öğreniminde kullanılan en popüler eğitim platformlarından birisidir. Günlük konuşma, kendini ifade etme, yabancı dilde kelime bilgisini geliştirme ve pratik yapma gibi yabancı dil öğreniminde yararlı tekniklerin geliştirilmesini sağlar. Duolingo’nun ortaya çıkışındaki ana fikir, insanların web’i eş zamanlı ve doğru bir şekilde tercüme ederek ücretsiz dil öğrenmesini sağlamaktır. Duolingo farklı seviyelerde eğitim sunmaktadır ve eğitimi basitten zora doğru ilerleyen bir özelliğe sahiptir. İlk olarak basit yapıları, kelimeleri ve kelimelerin yazılış biçimlerini öğrenime sunan, daha sonra öğrenilen bu bilgiler için alıştırmalar ve pekiştirmeler yaptıran bir uygulamadır. Uygulama; duyduğunu yazma, görülen nesnelerin yabancı dildeki karşılığını bulma ve boş bırakılan alanları tamamlama gibi okuma, anlama, konuşma ve kelime hazinesini geliştirme konusunda pratikler sunmaktadır. Başlangıç seviyesindeki kişiler basit cümle çevirilerileriyle başlayarak daha sonrasında gerçek içerikleri tercüme etmeye yönlendirilmektedir.

Duolingo, www.duolingo.com adresli web sitesi1 üzerinden veya Android, iOS, Windows işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlerle mobil uygulama olarak indirilip kullanılabilmektedir. Mail adresi veya Facebook hesabı ile kayıt olunarak kullanılan Duolingo ile, bilinen dillere göre öğrenilmek istenen dil seçenekleri değişmektedir. Örneğin İngilizce bilenler; İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Flemenkçe, İrlandaca, İsveççe, Rusça, Türkçe, Danca, Lehçe, Esperanto2 , Klingon3 , Vietnamca, Norveççe, Ukraynaca, Yunanca, İbranice, Çekçe, Rumence, Hintçe, Korece, Macarca, Endonezce, Galce, Svahili dillerini, Türkçe bilenler; İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca dillerini öğrenebilmektedir. Facebook hesabıyla üye olunup oluşturulan Duolingo profiliyle Facebook arkadaş listesine ulaşmak ve onların puanlarına göz atmak mümkündür.

Dil öğrenmek için her gün alıştırma yapmak lazım ilkesini savunan Duolingo ile kullanıcı, günlük bir çalışma hedefi belirlemektedir. Hedefini tamamlayan kullanıcılar gramer ve kelimeleri öğrendikçe puan kazanarak derslerine devam etmektedir. Duolingo’daki dersler, konuşma, dinleme, tercüme ve çoktan seçmeli testlerden oluşmaktadır. Dilenirse, derse başlamadan önce veya ders sırasında, konuyla ilgili verilen ipuçları ve notlar okunabilmektedir. Kullanıcı, cevapların doğru olup olmadığını hemen görebilmenin yanı sıra, sistem tarafından verilen alternatif cevaplara da ulaşabilmekte, soruda bir hata varsa rapor edebilmekte ve soruyu başkalarıyla çevrim içi olarak tartışabilmektedir. Duolingo’daki dersler, fotoğraflar, sesler ve mikrofonun kayıt özelliğiyle desteklenmektedir. Bu şekilde, kişinin görsel hafızasını kullanarak kelimeleri kolay bir şekilde hatırlaması ve kelimelerin doğru telaffuzunu öğrenmesi amaçlanmaktadır. Kullanıcılar, konunun özeti biçiminde hazırlanmış olan bir sınavla dersi tamamlamadan geçebilme veya tamamladığı dersi dilediği kadar tekrar yapıp pekiştirme özgürlüğüne sahiptir. Kullanıcı, konuşma becerisini geliştirme amacıyla cihazın mikrofon özelliğini kullanarak pratik yapacağı sorularla ve dinleme-yazma becerisini geliştirmek için de duyduğunu yazması gereken sorularla karşılaşabilmektedir. Bunun yanı sıra Duolingo, bir dili öğrenmek için kaç gün harcandığını ve ne kadar puan kazanıldığını gösteren bir grafik ile, derslere devam etme konusunda kullanıcıyı bilgilendirmektedir.